Enjoying Science through Astronomy
Enjoying Science through Astronomy
Segueix-nos youtube Twitter facebook
Notícies

El cel de l´estiu


03
Juliol
2017

Ja fa una setmana que ha començat l’estiu i, amb aquest escrit, farem un breu resum dels fenòmens astronòmics més rellevants i observables des de la ciutat de Barcelona. 

Hem d’aprofitar el mes de juliol per a l’observació de Júpiter perquè a principis del mes d’Agost marxarà per l’horitzó i no el podrem veure fins a principis d’any. Us recomano que enfoqueu a Júpiter amb uns prismàtics per veure les seves quatre llunes més grans. Molt a prop de Júpiter veureu una estrella brillant que es diu Spica que és l’estrella més brillant de la constel·lació de la Verge, símbol de la fertilitat de la dona.

També podem observar Saturn a la constel·lació de l’escorpí amb la seva estrella supergegant vermella Antares. Saturn el podrem observar durant tot l’estiu així que podeu treure la pols al telescopi i observar-lo ja que és, probablement, el millor planeta per observar amb el telescopi.

Finalment podem observar el Triangle d’estiu format per les estrelles Vega de la constel·lació de la Lira, Altair de la constel·lació de l’àguila i Deneb de la constel·lació del Cigne.

També hem fet una fotografia de la banda nord del cel. Aquí podem observar la constel·lació de l’Ossa Major amb el carro i l’estrella polar que és la punta de la cua de la constel·lació de l’Ossa menor. El més destacable, però és el planeta Venus que surt una miqueta abans de que ho faci el Sol. Així que si voleu matinar ho haureu de fer cap a les quatre de la matinada. Just al costat de Venus sortiran les Pleyades, uns dels cúmuls que es poden observar a simple vista. Tant Casiopea com les Pleyades i Tauro que apareixerà en els següents dies són de la tardor així que no patiu per matinar molt perquè tindrem temps de parlar-ne.

Altres dates importants

La Lluna passa cada mes per la mateixa posició on es troben els planetes així que cada mes tenim fotografies espectaculars.

Conjunció Lluna-planeta

 

Júpiter

28 de juliol

Saturn

6 de juliol, 2 d’Agost i 30 d’Agost

Venus

20 de juliol i 14 d’Agost

 

També afegeixo el quadre de les fases de la lluna pels mesos de Juliol i Agost

Plena

Nova

Creixent

Minvant

9 Juliol

23 Juliol

1 Juliol

16 Juliol

7 Agost

21 Agost

30 Juliol

15 Agost

Finalment gaudirem de la pluja d’estels de les Perseides, més conegudes com les llàgrimes de Sant Llorenç. Aquesta pluja d’estels tindrà el punt àlgid el 12 d’agost. Penseu que la lluna estarà minvant així que heu d’aprofitar les primeres hores de la nit abans de que surti per observar el màxim d’estels fugaços. Aprofiteu per marxar de la ciutat i aneu a algun lloc més fosc. No teniu excusa perquè serà un dissabte.

Finalment podrem gaudir de dos eclipses. El 7 d’agost tindrà lloc un eclipse parcial de Lluna observable des de Barcelona. Posso observable però tinc els meus dubtes perquè la Lluna estarà molt propera a l’horitzó així que haureu de pujar fins a algun lloc on es vegi l’horitzó net.

El 21 d’agost tindrà lloc un eclipse de Sol que des de Barcelona el podrem observar a última hora de la tarda. Passarà el mateix que amb l’altre eclipse, el Sol i la lluna estaran molt propers a l’horitzó així que haureu de fer cames i tornar a pujar a algun lloc elevat o marxar als Estats Units que allà serà total.
Els nostres clients opinen
Per realitzar un comentari has d´estar validat.


<<  Veure totes les notícies