Enjoying Science through Astronomy
Enjoying Science through Astronomy
Segueix-nos youtube Twitter facebook
Actualitat

Parlem d´Estrelles III, cicle de vida


18
Maig
2017

Parlem d´Estrelles III, cicle de vida


Les Estrelles, que en el cel de nit veiem brillar, emeten llum pròpia a diferència d’altres cossos celestes que es limiten a reflectir-la, com per exemple els planetes. 

Aquestes Estrelles, com les persones neixen, viuen i moren. A l'anterior entrada ja vam parlar del seu origen i la seva vida, per tant ara ens toca parlar de la seva mort, tot preguntant-nos... I per què moren els Estels?

Les Estrelles, masses de gas incandescents, principalment d’hidrogen i heli, són com centrals nuclears que van cremant el seu combustible. Després de que l'hidrogen s'hagi exhaurit en les reaccions de fusió nuclear, l'heli format en el nucli es transforma, també per fusió, en carboni. Acaba sent un estel que es refrederà lentament, abandonant la seqüència de desenvolupament estel·lar.

Quan una estrella més aviat petita com el Sol exhaureix el seu combustible, l’hidrogen, s’expandeix, augmentant considerablement el seu volum, fins a esdevenir una gegant vermella. Finalment expulsa la seva atmosfera fins que roman només un petit nucli , una estrella minúscula, anomenada nana blanca.

Una estrella nana blanca té aproximadament la mida del planeta Terra. En canvi les estrelles més massives, en esgotar la seva reserva d’hidrogen, experimenten esclats violents que deixen com a resultat una estrella de neutrons més compacta encara o bé un forat negre.

Què és un forat negre? Un forat negre és un objecte amb un camp gravitatori tan potent que ni tan sols la llum aconsegueix escapar d’ell.

Per a la tranquil·litat nostra, cal aclarir que en el cas del Sol, ens resten encara al voltant de 4.500 milions d’anys abans de que exhaureixi el seu combustible i arribi al seu destí final i també al del nostre planeta. Podem conèixer els processos i cicles estel·lars observant en altres parts de l’Univers estrelles que es varen formar abans o desprès que el nostre Sol i que ens aporten valuosa informació sobre l’evolució d’una estrella des de que es forma fins a la seva extinció.

Aquest és l'altre cara del triomf de l'Univers: la mort dels estels. Aquests estels que donen vida, l'abandonen per donar més vida. De la seva mort en neixen nous estels. És el bell moviment de l'Univers: desaprendre i reconquerir nova vida de la mort d'altres cossos celestes.

Escrit per a explora360:

Carme Mas

Presidenta de l'AASCV Els nostres clients opinen
Per realitzar un comentari has d´estar validat.


<<  Veure totes les notícies